Elinstallation

Byggvecka 17.

Hej igen!

Så har vi åter kommit till en ny vecka, tänk vad tiden rusar fram. Vi har haft en underbar advent med god glögg, pepparkakor och skumtomtar och trevlig julskyltning på stan. Visst är den här tiden härlig, som pricken över i så fick vi även snö på första advent..såå vackert och mysigt.

Förutom att njuta av julstämning i helgen så har vi fortsatt vår planering av belysning i huset. Vi påbörjade redan i fredags med el-Jonas som vi så vackert kallar honom som ska göra installationerna. Planerna har pågått hela helgen och i går började installationen.  Det är helt otroligt svårt att bestämma kontakter och uttag för lampor, en exakt placering när inte ens huset är klart. Allt blir på ett ungefär..så vi hoppas det kommer bli bra. Det fungerar ju så att det ingår ett visst antal kontakter och uttag för husets yta, men det är verkligen nätt tilltaget och sen börjar det kosta. Det är dyrt...faktiskt fruktansvärt dyrt..! 

Vi har gjort en hel del tillägg utanför standard för att få det som vi vill ha det, t.ex spots i taket i farstu, kök, vardagsrum och matrum. Det blev halogenspots av den anledningen att LED kostade precis dubbelt så mycket!!! Dessutom blev ljuset finare med halogen då det är mer spridning på det åt sidorna. Så nu har jag fått svar på varför de flesta väljer halogen före LED - En prisfråga mest!! LED är dyrt först i inköp och installation....men billigt att driva sedan...Det som är bra är att man kan uppgradera till LED senare någon gång om man känner för det. Men halogen är också snyggare ljus så vi är mer än nöjda. 

Förutom detta så har vi valt till fler kontakter i varje rum och fler lamputtag på utsidan av huset där vi ska ha tubbelysningar. Dessutom tillkom bastuaggregats koppling, bubbelbadskoppling, centraldammsugarkoppling, badrumsskåpsbelysning, vitrinskåpsbelysning m.m m.m m.m. Jag tror att listan skulle kunna göras hur lång som helst och kalaset har kunnat sluta på enorma summor om vi hade varit ekonomiskt oberoende. Nu är vi ju inte det, så någon slags gräns har vi fått dra. Min slutsats är, att när man bygger hus så är detta helt klart en av de utgifterna som man inte har räknat med innan, och som kan dra iväg precis hur mycket som helst. I alla fall om man vill få det mysigt och ljust omkring sig.

På G annars: Alla väggar är på plats på övervåningen så nu ser vi hur stora alla rum blir.  Nästa val blir golv som vi redan börjat titta på, och som inte kommer att bli helt lätt. Resan fortsätter...


Kommentarer
Postat av: Jenny

Hej!



Vi ligger lite efter er i vårt bygge och håller just nu på att diskutera hur vi ska göra med el och belysning. Av nyfikenhet - hur dyra blev era tillval på ett ungefär? Det är ju så otroligt svårt att budgetera för denna post när man inte har någon aning..



Tack på förhand!



Mvh

Jenny

2011-12-27 @ 09:17:50
URL: http://trananibro.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0