Val till huset på hög nivå

Byggvecka 22.

Julen är passerad och snart väntas nyår. Vi har haft det toppenhärligt precis som jag önskade att det skulle bli. En massa glada och förväntansfulla barn med tindrande ögon väntandes på tomten, och i år kom tomten på både julafton och juldagen - helt magiskt. Vi har avnjutit härligt underbar god julmat som både min mamma och svärmor bjudit på i jul - Stort Tack för det, maten hos Er är bara så Bäst!

Jag och Mats har valt tapeter nu till alla rum utom köksdelen, men där vet vi vad vi vill ha, det kommer nog att bli smalvertikalrandiga tapeter i färgerna svart, vit, begie och grå. Jag har sett en sådan tapet en gång på något inredningsprogram, så jag ska ut i färgaffären i morgon och försöka leta på den då jag tyckte den var så otroligt fräsch och stilren. Kanske någon därute vet vilken tapet jag kan tänkas ha sett? Jag har en del bilder att gå efter men är inte säker på att det är någon av dom. Lägger upp  så kan ni se ungefär hur vi har tänkt det.





I köket kommer det förövrigt att gå i vitt både i luckor och kakel och vår bänkskiva i sten kommer att vara bäcksvart. Det kommer att bli kalasbra. Är så nyfiken nu så vill bara se direkt hur det kommer att se ut. Men vi får hålla oss till tåls för nästa vecka blir det spackling av väggar och underarbete till golvläggning. Veckan därpå ska vi nog kunna få hem bänkskivan och sist om ca 1 månad är nog kakel och klinker på plats, hujedamej vad spännande. 

Idag har vi rännt runt halva Dalarna och även Gävle och köpt sådant som vi sedan länge sneglat på men inte velat köpa för hastigt. Så mycket bättre nu när vi fått smaka på dessa inventarier i några månader. Bland annat så köpte vi överskåp till tvättstugan. Det blev helt enkla folierade vita luckor med en massa hyllor i som ska fyllas med tvättmedel och andra diverse tvättprodukter. Inte så snygga men praktiska i en tvättstuga.

Sen så köpte vi även duschväggar till båda badrummen, det blev sådana där jättefina halvmåneformade som är vikbara inåt. Dörrarna är i klarglas och frostat på delar av dörren och kommer att göra sig bra tillsammans med det övriga i badrummet. Vi har ju valt svart granitsten på golven och även en fondvägg i detta material. Det blir ett högblankt vitt liggande kakel i stora plattor. Vår handdukstork kommer även den att vara svart så det blir genomgående röd tråd i färgskalan.

Lägger upp en bild på torken så att ni får se vad cool den är. Märket är Dryson Velvet och den är 140cm hög och har plats för 5 hängande handdukar - praktiskt. Det finns en massa kul detaljer att köpa till om man nu är begistrad i sånt, te x dioder längs hela sidorna och lite annat spännande. Vi kommer att välja den som visas här på bilden.


Vi inhandlade också ett bastuaggregat och en bastudörr, så nu kan snickarna äntligen färdigställa bastun. Vi har valt en inkaklad bastu som kommer att invändigt vara klädd i gran, även lavarna kommer att vara i gran. Undrar om det kommer att lukta gran? Snickarna är verkligen toppenduktiga, se hur fint det bara är hitintills.



Just nu ser jag ser fram emot att få visa nästa steg i bygget som kommer att bli tapeter och golv :)

Jag önskar er alla en God fortsättning och ett Gott Nytt År.

Mer bygginspiration

Vi finns numera även med på Vi som bygger hus webbplatsen, besök gärna dom för att se andra husbloggar.

Första bilderna på köket

Hej igen
Jag har varit och fotat lite vid huset i går. Vi var nämligen där och provade alla dessa tapetrullar som vi hade lånat hem. Jag bävade faktiskt för den här stunden för jag tänkte att jag och Mats aldrig kommer att enas om samma tapeter. Men det gick smidigare än vad jag tänkt, vi tänker nog ganska lika färgmässigt ändå och med lite komromisser så valde vi alla tapeter på under bara ett par timmar. Vi satte upp var och en av alla rullar i vardagsrummet och i köket och i hallen och sovrummet. Det är märkligt men en och samma tapet kan se helt olika ut beroende på rummets storlek och ljusinsläpp. Våra tapetval går mot vitt, vi vill ju att det ljusa ska dominera därför blir det mest mönster på ytor där mönstret inte kommer vara i blickfånget och det mönstret vi valt är i väldigt neutrala färger. Vi tror att det kommer att hålla i längden.

Här kommer första bilderna på vårt underbara kök som nu fått både luckor och diskbänk, jag är så himla nöjd!





Nu återstår en del andra val. I morgon är det sittning nummer 2 med kakel och klinkers killen, vi hoppas hitta något snyggt och praktiskt då vi ska besöka honom på kakelgruvan och kolla igenom sortimentet igen :)

Jag avslutar idag med att önska er en trevlig och fridfull kväll.  Själv ska jag inhandla mina sista julklappar för den här julen sen ska jag bara luta mig tillbaka, insupa julstämningen och längta till att det är ännu en dag närmare jul :)

Hej så länge!





Mera val

Byggvecka 21.

Hej igen!
Det blir långt mellan gångerna som jag hittar in hit. Julförberedelser och nya val till huset håller mig fullt sysselsatt om dagarna. I går så kom de och mätte upp köksbänkarna för vår stenskiva som vi ska ha där. Han var est och pratade engelska. Nu tycker ju jag att jag pratar det obehindrat vanligtvis, men fy så svårt det var att prata radier och mått för en stenskiva, kände mig totalt "lost". Tur att snickaren Leif var där så vi kunde hjälpas åt att förstå :)

Stenskivan är så himla läcker, svart sten rakt igenom. Den kommer att levereras på nästa sidan av året. Vi har tagit den genom Diapol dels för att vi fått så goda referenser på dom och dels för att priset låg på en tredjedel av vad Ballingslöv skulle ta för skivan av samma tillverkning. Vi känner att vi gjort ett kap och det är en god känsla :)

Kökssåpen är som jag nämnt tidigare på plats men jag väntar med att fota tills diskbänken kommer på, det blir mer en helhet då, just nu är det delar lite här och där, fattas ju spis, maskiner och diskbänk, dessutom är inte luckorna fastsatta ännu. Jag skymtar ändå köksdelarna som är på plats och jag är så glad att vi i sista stund bestämde oss för detta kök. Vi hade ju först valt ett med fönster på, som en ram runt luckan. Nu blev det en mer lättstädad och modern slät lucka med välvda kanter istället. Vi har aldrig sett den live i vitt utan endast i ek, och det beror på att den nyss kommit i vitt så det ska bli spännande att se den live. Den ser riktigt läcker ut kan jag meddela av det lilla jag hitills sett.

Just nu hemma har vi alla tapeter som ska väljas, både i form av kataloger och i rullar av de vi valt ut som potentiella favoriter, ska vi säga att vi har så där 20 rullar hemma just nu och då är hela övervåningen redan vald. De här är till nedervåningen som vi ska välja. Vi hade två standard kataloger att välja ur, Borosan 2011 och Decorama, kanske inte de mest spännade tapeter vi skådat men ganska många neutrala som ändå kan komma till sin rätt. Något har vi i alla fall hittat som vi vill kika mer på och barnen som själva fått inreda övervåningen är helt klara med sitt och jag måste säga att jag är så stolt över dom. Dom liksom tittade i katalogerna två tre gånger och visste exakt vad de ville ha och snyggt blir det kan jag intyga. Själva har vi tittat och vänt på katalogerna mer än 100 gånger och som jag sa även hämtat hem rullar som verkar intressanta, ändå har vi inte ens en enda spikad *skratt*

Vi ska ta med oss alla rullar och på plats sätta upp en och en i varje rum idag på em. efter det skulle jag bli förvånad om vi inte har hittat åtminstone några tapeter som vi vill ha.

Bland flera andra val just nu så håller vi på med kakel, klinkers och trägolv. Vi har hunnit välja vardagsrum, kök, matrum och hall, det kommer ju bli det ljusa plankekgolvet som jag visade tidigare. I farstun blir det ljusgrå klinkers och i badrummet mörkgrått klinkers. Inne på gästtoaletten lutar det åt vit klinkers och likaså i tvättstugan.

I alla sovrum kommer det att bli matt borstad ek med två-stavigt. Om ni minns så var det den som var nr 2 av de golv jag visade tidigare. Det kommer troligtvis att bli något ljust även uppe i allrummet, men där har vi inte spikat något ännu. Det gäller att det ska kännas rätt och det har det inte gjort däruppe ännu så vi letar vidare. Kan hända har vi fööör många val att ta ställning till just nu. Vi håller på se ut både duschväggar, maskiner till kök och tvättstuga + handdukstorkar. Så det blir ganska intensivt, för man vill ju gärna göra både praktiska och för ögat fina val. Ibland en omöjlig kombination då det praktiska kanske inte ser ut för mycket. 

Det här är ändå den delen av husbyggandet som jag tycker är roligast och jag får vara aktiv och dagligt sysselsatt med att forma det huset vi snart ska få flytta in i och det känns så himla priviligerat och härligt. Tänk, om mindre än två månader kanske vår flytt har påbörjats in i huset, det känns helt overkligt men underbart att tänka så.

Jag hoppas kunna visa alla er som är in här och kikar fler bilder inom kort. Jag har rätt många besökare som kommer till bloggen direkt från Fiskarhedenvillans webbsida och det är jättekul. Jag är ju ingen speciellt aktiv bloggbesökerska själv. Jag läser mest om andra som bygger hus för att få mer inspiration och nya ideér till vårt eget.  Och jag tycker det är jättekul att få dela med mig av våra erfarenheter kring vårt bygge. Om det är så att ni undrar något får ni jättegärna fråga så lovar jag att svara :)

Tjingeling så länge!

Många val på en gång

Byggvecka 20.

Nu kan jag berätta för er att det går undan därborta på bygget och med en himla fart fick vi eld i baken också. Vi måste välja handukstorkare, vi måste veta vart vi ska ha tyngd på väggarna, tex sådant som ska skruvas upp och som är tyngre, det är ju en hel del!! Handukshängare, tvättställningar, tv, garderobslösningar, överskåp i tvättstugan, ja listan kan göras lång! Då förstärker snickarna dessa väggar med spånskivor.

Annat som vi måste välja är diskmaskin. Vi valde ju bort standard vitvarorna och har gjort andra egna val, nu velar vi mellan en Asko och en Miele. Vi måste även veta vilka garderobslösningar vi ska ha. Förutom det så måste vi nu välja tapeter och golv för vecka 1 och 2 läggs allt det!!! Oooops låter som det inte kommer att finnas mycket tid för att vara velig som jag brukar vara :0)

Jag märker ju nu när vi bygger att man helst ska vara två steg själv före hela tiden, vilket för mig känns sämre då jag gärna vill se lite hur allt ska se ut tex väggarna osv när de är på plats. Nu får jag måtta allt på måfå och skapa bilder i huvudet på hur det kommer att se ut. Allt går så in i varandra av dessa åtgärder som görs på huset så det finns ingen mellantid. Där en sak är klar och man kan testa runt hur något skulle kunna tänka sig att se ut, så ska det valet redan vara klart så att man kan sätta dit det. Huj huj...jag klagar nu...fullt medveten om det, men det är för att jag är en person som vill tänka praktiskt och det blir tuffare när man inte kan applicera det på det verkliga ytorna.

Men men, det är ingen fara ännu för än så länge poppar ideérna upp kvickt och vi är med i svängarna och hittar våra positioner i ledet. Nästa steg är tapeter, vi får välja fritt ur Fiskarhedenvillans standardsortiment Borosan och Decorama. Vi kan även välja fritt här till självkostnad, vilket vi kanske gör men vardagsrummet - har sett något helt annat där vi vill ha. Så vitt jag minns finns det dock en hel del fint i de där kollektionerna så något borde vi ju hitta till alla våra rum.

Alternativet är att måla vitt. Vi trodde att det skulle ingå, men vi fick veta idag att det tillkommer 70kr/kvm plus moms om man ska ha vitt eller annan färg. Hmm hade liksom inte vi blivit informerade om, och inte vetat att vi ska fråga om heller. Men, som tur är finns det ju vita tapeter så vi ska nog klara den pucken också utan att bli ruinerade :) Man får verkligen vara med och om sig som ni förstår - just nu rullar utgifterna på så det gäller att hålla stramt i börsen så att man inte spräcker kalkylen alldeles.

Jag och Ida ska till huset i dag och kolla på köket som jag vet att Leif och grabbarn just nu monterar. Spännande ska det bli. Få se om vi får till några foton för senare visning. Det här är den första inventarien som ska in i huset och det känns ju extra speciellt.

Vi ses!

Äntligen snö

Byggvecka 19.

Hej igen!
Vad härligt att snön äntligen hittat hit. Det är såå vackert och vitt ute nu - allt blir så mycket lättare när det är ljusare ute. Tänk att snö kan ha den effekten. Jag har varit sjuk i en envis förklylning hela veckan som gått, men nu känner jag mig bättre och tänkte uppdatera lite.

I går vet jag att lösullen skulle släppas in på vindsvåningen. Det är den som ska isolera taket. Förövrigt så skulle köket komma på måndag den 12.12 och det ska bli spännande att se hur det kommer att se ut.

Elektrikerna Jonas och Micke är också på plats och sätter belysning där vi önskar. Fy vad svårt det var i början då vi skulle sätta ut all el och placera vart vi ville ha allt. Nu tror jag vi kommer bli nöjda då vi valt belysning med både eftertanke och genom att fråga andra med nybyggda hus. Det blir en hel del smarta arbetsbelysningar och även en hel del mysiga dimmade spots. På utsidan av huset kommer det bli tuber med mjukt sken som lyser upp huset. Jag tycker det är så himla snyggt när jag har sett det på andra hus, och med dessa kommer vårat hus verkligen komma till sin rätt i mörkret.

Vi har tagit hem en del golvprover och nu är vi övrens om vad vi ska ha i vardagsrum, matrum och köket :) Vi har ju sedan länge tillbaka bestämt att huset ska gå i ljus stil, åt det vita hållet. Vi har haft golvprover hemma och jämfört med mörkare golv. Men det är det ljusa som överglänser. Jag lägger upp bilden så får ni se de provet vi haft hemma och på den som vi har valt.

Den översta är en ljus ek från Tarkett, den andra är ett vitlaserat furuplankgolv från Pergo och det tredje är ett också ett Pergo golv i begielaserad ek. Det vi har valt är det nedersta. Det är ett plankgolv med laserad ek från Alloc. Jag har sett den hos Josefine som är en bloggerska med god smak. Jag tyckte golvet var helt underbart på hennes bilder och föll pladask. I verkligheten är golvet ännu vackrare med en härlig trästuktur och det är skönt och mjukt att gå på.






Lys eik Alloc

Nu återstår golven i alla sovrum, tvättstugan, garderoberna, hallen och badrummen!!! Vi vet att vi ska ha klinker i badrummen och hallen men inte vilken färg eller storlek. Jag var på en husvisning i helgen som var och de hade ett helt underbart vitt marmorklinkers golv i hallen. Nu är ju det kanske inte det mest praktiska man kan ha - men snyggt, där syntes verkligen varje hårstrå på golvet och dessutom var dessa plattor spegelblanka så all smuts syntes också. Hur häftigt och snyggt som helst och lyxigt att gå på, säkert asdyrt också kan jag tänka mig!
Nej, några sådana blir det inte i vår hall med alla våra springade barnfötter. Vi kommer nog att välja något mer praktiskt jusgrått eller mörkbeige klinkers i hallen som. Det återstår att se, vi ska träffa kakel och klinkers killen nästa vecka så det blir spännande att se vad han har för ideér.


Här kommer en ny bild från övervåningen där man tydligt ser att elektrikerna har dragit fram el i taket och efter väggarna. De gröna dosorna är tv och vägguttag bakom tv. Högen som ligger på golvet är gipsskivor som ska upp på väggarna.

Idag ska vi gå till huset och pynta utanför entrén lite. Vi har varit och köpt tujor och stora grå krukor som ska få pryda vår entré. Jo, jag vet! Vi har inte flyttat in ens. Men snickarna och de andra grabbarna där kan ju få njuta av lite fina växter när de kommer till huset, och sen är det ju faktiskt inte långt kvar innan vi flyttar in - vi sade upp våra lägenheter igår - shit vad det kändes konstigt både vemodigt och skönt på samma gång. Kom på att jag bott i min lägenhet exakt 10 år den 1 dec 2011. Det är dax att flytta snart och jag kan inte bärga mig och min väntan - jag längtar som en tok :o)

Trevlig helg på er! 


RSS 2.0