Elinstallation

Byggvecka 17.

Hej igen!

Så har vi åter kommit till en ny vecka, tänk vad tiden rusar fram. Vi har haft en underbar advent med god glögg, pepparkakor och skumtomtar och trevlig julskyltning på stan. Visst är den här tiden härlig, som pricken över i så fick vi även snö på första advent..såå vackert och mysigt.

Förutom att njuta av julstämning i helgen så har vi fortsatt vår planering av belysning i huset. Vi påbörjade redan i fredags med el-Jonas som vi så vackert kallar honom som ska göra installationerna. Planerna har pågått hela helgen och i går började installationen.  Det är helt otroligt svårt att bestämma kontakter och uttag för lampor, en exakt placering när inte ens huset är klart. Allt blir på ett ungefär..så vi hoppas det kommer bli bra. Det fungerar ju så att det ingår ett visst antal kontakter och uttag för husets yta, men det är verkligen nätt tilltaget och sen börjar det kosta. Det är dyrt...faktiskt fruktansvärt dyrt..! 

Vi har gjort en hel del tillägg utanför standard för att få det som vi vill ha det, t.ex spots i taket i farstu, kök, vardagsrum och matrum. Det blev halogenspots av den anledningen att LED kostade precis dubbelt så mycket!!! Dessutom blev ljuset finare med halogen då det är mer spridning på det åt sidorna. Så nu har jag fått svar på varför de flesta väljer halogen före LED - En prisfråga mest!! LED är dyrt först i inköp och installation....men billigt att driva sedan...Det som är bra är att man kan uppgradera till LED senare någon gång om man känner för det. Men halogen är också snyggare ljus så vi är mer än nöjda. 

Förutom detta så har vi valt till fler kontakter i varje rum och fler lamputtag på utsidan av huset där vi ska ha tubbelysningar. Dessutom tillkom bastuaggregats koppling, bubbelbadskoppling, centraldammsugarkoppling, badrumsskåpsbelysning, vitrinskåpsbelysning m.m m.m m.m. Jag tror att listan skulle kunna göras hur lång som helst och kalaset har kunnat sluta på enorma summor om vi hade varit ekonomiskt oberoende. Nu är vi ju inte det, så någon slags gräns har vi fått dra. Min slutsats är, att när man bygger hus så är detta helt klart en av de utgifterna som man inte har räknat med innan, och som kan dra iväg precis hur mycket som helst. I alla fall om man vill få det mysigt och ljust omkring sig.

På G annars: Alla väggar är på plats på övervåningen så nu ser vi hur stora alla rum blir.  Nästa val blir golv som vi redan börjat titta på, och som inte kommer att bli helt lätt. Resan fortsätter...


Snart advent

Så här i väntan på advent tänkte jag julinspirera er lite med det som jag har skapat för att få ännu mer av den sköna julstämningen. Som jag nämnt tidigare är ju denna tiden den bästa med hela året om man älskar att pyssla vilket vi i vår familj gör. Här kommer bilder på advensstaken som vi har i köket, den tänder vi varje morgon till frukost under julen. Plåthjärtan i zink är från Panduro och jag har målat siffrorna med rött glitterlim. Det söta prickiga snöret är också från Panduro.

Den andra ljusstaken är den vi myser med framför tv:n, den är dekorerad med flamsäker grönmossa och bokstäver i zink från Blomsterlandet. Dekorationen är rönnbär som fått sin lyster med rött glitterlim.

Julgransmattan är vårt projekt här hemma just nu. Den är gjord i juteväv som klippts rund och bandkantats med röd snedslå. Barnen har gjort alla dekorationer genom att klippa i filt och använda glitterlim, allt är inhandlat på Panduro.







Vi önskar er alla en trevlig och mysig första advent!

Snickarglädje

Byggvecka 16.
Jag var till bygget igår och måste säga att jag tycker synd om snickarna nu. Det var askallt därinne, säkert flera grader kallare än ute. Tyvärr kommer de nog vara så tills dom har fått de helt tätt på övervåningen, det är ju ingen idé att elda till kråkorna. Men när de lappat ihop allt vilket borde ta dom hela denna och nästa vecka så kommer elen gå igång med värmen, tror nog att dom ser fram emot det ;) Vi har inväntat killen som ska göra plåttaket på tvättstugan, men han har lyst med sin frånvaro, kanske varit där idag, för idag har inte jag haft koll. Det är också en spännande resa med bygget - att just ha koll. Både jag och Mats tycker att det är spännande att vara med i alla stegen och se vad som händer, vi är där och städar och donar och minst ett par gånger i veckan snackar vi med snickarna om läget. Allt har ju inte gått helt på räls, några fel har vi ju kunnat snappa upp på vägen i tid så att tiden inte förflutit på och allt blitt försenat, och leveranser har vi fått jaga. Nu vet vi ju att det inte är alla som har detta intresset att följa sitt bygge och att hålla rent runt bygget så att snickarna hittar sina verktyg och vet när alla leveranser kommer. Vi har aldrig känt känt att vi stör eller är i vägen, de är alltid lika tillmötesgående. Jag skulle rekommendera alla som bygger att vara med medan det byggs för det är helt fantastiskt att kunna vara med och påverka på vägen, och att se hur allt är gjort. Vi fick faktiskt beröm av snickarlaget för att vi är så med i bygget, och för att vi städar så bra *ler stort*, så det är ju alltså nåt positivt för alla.

Mer status: v. 48 kommer elen att installeras, v. 49 isoleras taket med lösull. Det är så långt har vi en planering och det innebär att vi inte kommer att bygga något garage i år då tiden blir för knapp. Inom sinom tid ska även grunden mätas och se hur mycket den torkat, innan det är gjort kan inga golv läggas.

Det var allt om bygget för idag - återkommer när mer händer!

Äntligen en entre

Idag har dörrkarmen satts fast och dörren är på plats. Helt underbart och genast så känns huset också mer hemtrevligt. Här kommer bilderna på dörren och på det nylagda golvet på övervåningen.


Vackra härliga välkomnande dörr, äntligen på plats!


Golvet på sin plats på övervåningen!

Det börjar ta fart

Vecka 15.
Det var en vecka sedan jag var till bygget nu, men idag var det dags igen. Allt golv på övervåningen är på plats nu och jag kunde gå upp för stegen som nu satt fast, förra gången var jag skitskraj då det var en enkel stege lutad mot kanten - bra högt däruppe kan jag säga. Nu fanns det golv att gå på och det kändes roligt att kunna bara gå runt där uppe och drömma tills allt ska bli klart. Det blir fint, jätte fint!

Dörrkarmen har kommit också så snart ska vi få gå in genom vår efterlängtade entré :) jag ska försöka bege mig dit på dagen i morgon igen och ta nya foton. Dom trodde nämligen dörren skulle vara på plats då *jippi*. För övrigt så har julpysslandet påbörjats ovanligt tidigt i år för att vara mig. Vi håller som bäst på jag och barnen och gör en julgransmatta, kanske kommer bild på den också ;)

Ut i solen nu och njuta/Ses

Hösten går mot sitt slut

Vecka 14.
Hej igen
Det var ett tag sedan jag uppdaterade och snart är vintern här. Så här milt har det ju inte varit på länge och det känns verkligen som om hösten vill dröja sig kvar med sin härliga färgprakt. Men snart är nog löven väck och snöflingorna kommer virvla i luften, härligt när den kommer - den första snön.

Jag är kanske inte så mycket vintermänniska, alltså snö och kyla i nästan ett halvår som det blev förra året - det är ju inte roligt. Däremot är jag är väldigt mycket jul-människa och jag verkligen älskar allt som har med jul, snö och julförberedelser att göra kring juletider. Mitt pysslande för julen brukar börja 1 dec och hålla på i någon form varje dag ända fram till julafton :) Jag tycker det är en superhärlig tid och det finns så mycket att både shoppa som fina julsaker och så finns det mycket att tillverka och pynta själv och att baka goda kakor. Det är en mysig känsla att veta att det är kallt ute och så tänder man ljus inne, kryper upp i soffan med te och någon god smörgås eller kaka eller så sätter jag mig och tar fram något roligt julpyssel och ropar på barnen - mina barn älskar också att pyssla inför julen :)

Något annat som är roligt och kanske viktigast av allt för barnen är julklapparna. Idag har jag slagt in de tre första julklpapparna som jag köpt. Halva tjusningen är att välja ett vackert papper och binda runt med fint snöre. Till paketen idag hade jag inhandlat Nalle puh och Kalle anka papper från Dollarstore och naturfärgat från Nisses. Blir så himla söta julklappar att se på när man gör det lilla extra med papper. Till det naturfärgade pappret pyntade jag med små urklippta bilder på tomtar som jag hittat på bildsök tomtar på nätet och sedan målat med färgpennor och spetsat på med lite glitterlim - hur kul och fint som helst. Jag skrev ut dessa svartvita och klistrade upp på hårdare papper innan jag klippte ut tomten. Hål för snöre gjorde jag med hålslagen för att trä igenom snöret. På baksidan av paktet står det vem som ska få det. Det blir lite extra pyssel, men det är just de som är tjusningen, kände mig nöjd med resultatet :)





På G med huset...På huset händer det mest utanpå, det läggs massa liggande panel där det inte har lagts tidigare, så snart är det intakt. Vi inväntar ett plåttak till tvättstugan för det blev inte bra med tegelpannor där. Vi tror det kommer att se snyggare ut också med svart plåt. Ingen karm till ytterdörren i sikte ännu men vi vet att elen kommer in om ca 2 veckor, och då kan vi vara med aktivt och säga vart vi vill ha alla uttag - det ska bli intressant.

Om ca två veckor ska vi även påbörja garaget som vi bland annat själva med hjälp av svärfar Sven ska börja bygga. Det blir en ny milstolpe i projektet "bygget" och det ska bli spännande att själv få vara delaktig i stegen. Det är då man får se om man har tummen mitt i handen eller :)

Veckan som har gått så har vi varit mer aktiva på att börja se ut vad vi ska ha för golv egentligen i huset. Vi velar fram och tillbaka på en massa blandningar, det är både helträ, laminat och klinker. Vad säkert vi vet är att hallen och badrummen ska vara med klinker. Vi har svårare att avgöra vad vi ska ha i köksdelen, matrummet och finrummet. Ena stunden har vi varit inne på att det nog är vettigast med klinker där man lagar mat och skvätter med vatten, medan vi å andra sidan tänker att det blir hårt att gå på. Kanske slutar med trä där helt enkelt. I matdelen där vi sitter och äter lutar det mest åt trä och likaså i finrummet. Sovrummen kommer nog att bli i laminat av något snyggt vitt ekliknande. Finns som jag nämnde tidigare en uppsjö av golv och ju mer man tittar dessto mer lär man sig om dom och då vill man ändra och välja om, och om och om igen....pust...golv blir svårt!

Något annat som är enklare att välja är kakel i badrummen och köket, där är vi helt enade om vad vi ska välja. Det mesta som vi har hittat tillhör Fiskarhedens standard sortiment som är generöst tilltaget på kakel till badrummen. Finns både snygga och många olika variationer att blanda med. Dessvärre är det nästan inga till köket så där har vi valt helt eget. Det blir ett rätt högblankt vitt kakel med fasade kanter och som kommer att ligga som rektangulära bitar efter väggen. Jag tror det kommer att bli jättesnyggt till det vita snygga kök som vi har valt ut.

Nu blir det natten här, men jag uppdaterar mer till veckan då jag hoppas ha kunnat få fota något mer nytt runt huset.


Hej och Godnatt så länge tills vi ses igen!


Ett par nya bilder

Hej igen
Veckan som gått så har snickarna lagt klart ytterpanelen. Ännu ingen karm i sikte till ytterdörren. Här kommer ett par dagsfärska bilder från bygget. Kommer mer bilder när nåt mer händer som jag inte redan har visat tidigare :)



Pontus står i sovrummen på övervåningen. Ännu finns inget golv däruppe att gå på så det är bara att hålla tungan rätt i mun och balansera.



En del av golvet som påbörjats att läggas på överplan. Ännu är inga väggar på plats, men det blir nog nästa steg efter golvet.

RSS 2.0